Azt mindannyian jól tudjuk hogy a tirisztoros gyújtású Rigák gyári csomagjából kimaradt a lendkerék lehúzó. Én és papám csinálunk egyet, mert a csapágy lehúzóink (amit sokan használnak az alkatrész eltávolítására) kicsinek és nagynak bizonyultak.

A szerszám egy egyszerű M10-es csavar, aminek megvan köszörülve a vége mint a képen is látható, ettől sokkal jobb ha az ember megesztergálja vagy megesztergályoztatja.

Ám hiába van meg ez az ügyes kis szerkezet, ha nincs menet a lendkerékben. Tehát a csavar helyére menetet kell fúrni, vagyis kell egy menetfúró is ami M10-es méretű, (A menetfúró nem megy bele így ennek elő kell fúrni 8-as fúróval, a menetfúrás előtt érdemes a furatot kitisztítani és ha ez megvan neki is kezdhetünk a munkának. A munka közben érdemes használni (Fúró, vágó, üregelő olajat, hogy ma mi ennek a neve azt nem tudom, de szerintem ugyan ez). Ha elkészültünk a munkával nincs más dolgunk, mint a szerszámot beletekerni a lendkerékbe (Eközben, meg kell fogni a lendkereket egy svéd fogóval, hogy ne tudjon elforogni). A szerszámot addig kell bele csavarni a furatba, míg le nem tolja a főtengely végéről a lendkereket. Ha sikerült leszedni a lendkereket érdemes satuba ismét átjáratni a menetfúróval és így következő alkalommal biztosan könnyebben megy majd. A menet kiszakadásától nem kell félni ugyanis mire beér a főtengelyig a szerszám igen tisztességes utat tesz meg.

A szerszám elkészítéséhez szükséges dolgok: Egy 10-es csavar amely legalább 7-8 cm hosszú, ez nálam 10 cm de mint látható van egy olyan rész ahol nincs menet.

  • Egy M10-es menetfúró
  • Egy 8-as fúrószár és fúrógép
  • Egy flakon: Fúró vágó üregelő

A lendkerék lehúzó pontos méretei:

  • Menetes rész hossza: 4,2 cm
  • Köszörült vagy Esztergált rész hossza: 3,0 cm

Köszörült vagy Esztergált rész vastagsága: 0,9 cm (nem érdemes kisebbre venni ezt a részt, mert akkor roncsolhatja a menetet a főtengelyben, de esetleg még 0,8 elmegy).

tirisztoros lendkeréklehúzó

Váradi Balázs & Jafcsák Oszkár
Visonta, 2009. október 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.