A motort még édesapám vette 1968. májusában. Az idő megviselte egy kicsit, de helyrehozható állapotban van. Vagy 10 éve nem működött. Édesapámnak az volt a terve, hogy egy RIGA-3, RIGA-4 és Verhovina 6 motorból hoz össze egy üzemképeset. Sajnos csak a szétszerelésig jutott el. A szülői házban találtam meg az alkatrészeket ládákban. Kedves emlékek, szeretném megőrizni magamnak, a fiamnak. Ahogy szedem össze a motorokat, úgy gondolom, az esély meg van erre. Magamról csak annyit, hogy nagyon közel a negyvenhez, szombathely mellett lakom. Legnagyobb gondom a hátsó kerék összeállítása. Úgy tudom ennél a típusnál itt volt a kilométerspirál becsatlakozva. A műszaki leírás nem tér ki ennek részletes felépítésére. A Riga-3 kézikönyvet is megtaláltam Tudom küldeni fénymásolatban. Akkor jöjjenek a képek: (JPEG)

Képenkénti komment:

Im000590
Innen legszebb a moci. A nyereg eredetileg vajszínű volt, a bowdenek is, a kormányfogantyú gumija viszont eredeti. A dudát csak rátettem a hatás kedvéért. Működik, és eredeti még a gumija is. De ez nem volt a kezelési könyv illusztrációin ábrázolva. Felhívom a figyelmet a szintén eredeti pumpára.

Im000591
Szemből látszik, hogy a kerekek egy nagy teherbírású kullóból (vasban így hívák a kétkerekű, egytengelyes kézikocsit) lettek megmentve. Legalább három nyolcas van elöl és hátul is.

Im000592
A motor másik oldala. Itt megvannak a karburátort takaró lemez csavarjai is. Ha jól vettem ki, KIPE 3-án a trafó mintha más lenne, de ezen nem találtam olyan rögzítési lehetőséget. Ugyancsak más a tank rögzítése is. Láncot sikerült beszereznem, mióta a képeket készítettem.

Im000593
A kritikus pont. Ide van valami alumínium elem, amit nem tettem fel, mert a belseje hiányzik, valami bele van rozsdásodva. Ha egy ilyet sikerülne beszerezni, vagy megszerezni a paramétereit, örülnék neki.

Im000594
Hátulról egy szép kép. Látszik a kecses moci.

Im000595
Az eredeti duda. A kilométerórát nem nagyon látni, de amíg működött, 85 ezer ment bele.

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.