És igen, mindig is tudtuk! Az egykori legendás, lettországi Zelta Moped kupasorozat napjainkban is él és virul, ugyanakkora népszerűségnek örvend mint ezelőtt 40 éve csak most kicsit odébb költözött a dolog, Észtországba és 2010 óta dübörög! Természetesen 2017-re is már megvannak a helyszínek és dátumok és ami a legszebb benne, szinte ugyanolyan gépekkel űzik mint anno, csak ma már a nosztalgia jegyében. De ne higgye senki hogy unatkozó nyugdíjasok valami öreguras tempóban köröznek, körbe-körbe a dombok közt porpamacsokat kergetve! Ez ennél sokkal több és számunkra szívet melengető hogy ilyenről is hírt kapunk.

Jöjjön hát Molnár Tamás János észtországi beszámolója:

Helló Riga klub!

Az élet úgy hozta, hogy egy éve Észtországban élek és volt szerencsém kilátogatni egy érdekes programra! Ezt az élményt szeretném nektek elmesélni.
Volt mopedem Magyarországon is ezt a Moped blogos Gus/Ágoston meg is írta, és a mai élményemet vele is megosztottam: http://moped.blog.hu/2015/05/25/suzuki_eko
Barátnőm mondta, hogy lesz valamilyen moped verseny itt, csak itt ezt võrr-nek emlegetik.
Azt csak feltételezem, hogy itt hívja így, számomra ismeretlen volt a típus, egy kis netes keresgélés alapján leginkább a Riga 13-as és Riga-7 -es gépek raja körvonalazódik előttem. Otthon van egy Verhovinánk (fotót csatoltam) amit még nagyapám kapott a TSZ-ben és tesómnak volt Riga-16-osa.
Most hogy elkezdtem kutakodni, úgy tűnik, hogy komplett versenysorozat van a típusra:
Több futam volt, több kategóriában (oldalkocsis és női is) voltak egész komolyan tűnő sebességek ezeknél úgy látszott csak a motor “eredeti” gondolom tuningolva, de a váz a teleszkóp és majdnem minden más volt. Az látszott hogy többen cross-motoros tapasztalatokkal is rendelkeztek, ami nem meglepő, mert itt Észtországban talán ez a legelterjedtebb kategória a motorok között.  Gondoltam megosztom veletek, mint érdekesség 🙂
Tisztelettel:
Tomi
…szóval, csak ámulunk és bámulunk a krosszozásra használt bringa-Rigák és egyebek láttán. Józan paraszti ész szerint ezeknek, ennek a műfajnak már rég kikellet volna halnia, erre tessék. Itt a képes beszámoló. A képeket nézegetve, kicsit találkozós jellegű, kicsit nosztalgikus, de ízig-vérig verseny ez. De most már jöjjenek a képek is az eseményről!

Sürgavere võrr 2016

Elsőnek a parkolóban fotózott érdekességek:

“Boxutca” a különböző kategóriák “versenygépeivel”:

A verseny pillanatai és a díjak:

Néhány videó a végére:

 

 

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.