Rigával Rigába mopedos túra / 2020
Nagymotoros (nagy köbcentis) előőrs-túra 2019 július 18-23

Klub Alelnökünk felhívása:

Üdv az Uraknak,

Ugyan nem sok minden látszik ebből, de azért a háttérben történnek előkészületek a klub legnagyobb, évtizedes álmának továbbgörgetése kapcsán. Felvettük a kapcsolatot Dzintarssal, aki a lettországi Kuldigában szervezi idén 10. alkalommal a helyi moped fesztivált, mely természetesen az országban gyártott kismotorokról szól elsősorban. Jellemzően a helyi fesztiválra szervezi rá a nyár közepén, 4-5 országból érkeznek résztvevők motorokkal, nyilván a közelből főleg márkahű kismotorokkal, de nagyjából a szomszédos országokból jönnek a legtávolabbi résztvevők.

Ennek a szép hagyománynak szeretnénk véget vetni azzal, hogy Magyarországról meglátogatjuk őket és részt veszünk ezen a találkozón, illetve ellátogatunk a “közeli” Riga városába, megtekinteni a város, melyről motorjaink a nevüket kapták, illetve megnézni, mi maradt a gyárból (a régi gyárépület főépülete a gyártás korábbi szakaszából még megvan és üresen áll).

Ez egy óriási vállalkozás, mindösszesen 3000 km-t meghaladó erőpróba, amely legalább 2-3 hetet vesz, venne igénybe. Nem könnyű ennyi időre elszakadni ennyi embernek egyszerre családjától, munkájától, ráadásul fizikailag is elég megterhelő mindennap 150, de inkább 200 km-t motorozni 8 egymást követő napon. És akkor értünk csak oda Kuldigába, ahonnan még egy napi járóföld Riga, vissza ugyanennyi, hazafelé pedig szintén 8 nap utazás. Csak összehasonlításul: a 2016-os osztrák túrán megtett távolsággal félúton lennénk Riga felé, valahol a lengyelországi Lublin és Bialystok között. Öt országot érintünk (Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Litvánia, Lettország). Mindez rengeteg szállást és egy bonyolult túratervet igényel és be kell látnunk, hogy nem lehet pár hónap alatt egy fotelből kitalálni. Idén már biztosan nem fog sor kerülni rá.

2019:  Afféle előőrsként azonban úgy határoztam, hogy nagymotorral megteszem az utat, meglátogatom Dzintarsékat az idei, július 20-án megrendezésre kerülő fesztiválon (két nap az odaút), másnap elmegyek Rigába, még aznap vissza, aztán hazafelé veszem az irányt (szintén két nap). Teszem ezt azért, hogy megismerjem a rendezvény körülményeit, feltérképezzem a lehetőségeket, a lehetséges szállásokat/napi úti célokat, a szóba jöhető útvonalakat és utakat, megismerjem a szervezőket személyesen hogy egyáltalán felmérhessük a vállalkozás nagyságát, megoldandó problémáit. Ennek során, illetve utána a klubos egyeztetéseken többféle megoldás körvonalazódhat a 2020-as évre:

– lábon megyünk oda-vissza (3 hét, 2×8 nap utazás, 2-3 nap ott tartózkodás)

– lábon megyünk oda, trélerezünk vissza (1.5-2 hét, 8 nap utazás, 1-2 nap ott, 2-3 nap a túra Rigába)

– trélerrel megyünk oda-vissza, de Kuldigából Rigába és vissza lábon megyünk két nap alatt, illetve 1-2 napon ott töltünk a fesztiválon (kb 8-10 nap, 2×2 nap utazás, 2 nap Kuldiga, 2-3 nap a túra Rigába)

– egyszerűen kimegyünk autóval, repülővel, busszal (1 hét, 2×2 nap utazás, 2 nap Kuldiga, 1 napos városnézés Rigában).

Nyilván lesz egyrészt egy lehetséges megoldás, másrészt számítunk minden, részt venni szándékozó véleményére, hogy melyik változatra tellik az idejéből/erejéből/kedvéből. Bizonytalansági faktor is van, a legnagyobb a leghosszabb túránál, mivel ott bármi közbejöhet, a legkockázatmentesebb és legtervezhetőbb nyilván, ha a motorjainkat kompletten kihagyjuk a számításból és csak a márkaszeretetünket visszük.

Az idei “előőrs”-túrához bárki csatlakozhat, de szigorúan nagy távolságok megtételére képes, megbízható nagymotorral, mert a napi távolságok itt sem kicsik:

július 18: 1. nap Budapest-Lublin, 633 km, szállás hotelben

július 19: 2. nap Lublin-Kuldiga, 817 km, szállás Dzintarsnál a kertben sátorban innentől a hazaindulásig

július 20. 3. nap Kuldiga, részvétel a fesztiválon

július 21. 4. nap, Kuldiga-Riga-Kuldiga, 311 km

július 22. 5. nap, Kuldiga-Lublin, 817 km, szállás hotelben

július 23. 6. nap, Lublin-Budapest, 633 km, szállás ideális esetben otthon 🙂

Teljes táv: 3211 km, mely kb. azonos lenne a Rigákkal bejárható útvonallal is.

Akinek bármely ötlete, javaslata, hozzászólása lenne a témához vagy csak túrával kapcsolatos fejleményekre, esetleges friss infókra kíváncsi, látogassa rendszeresen fórumunk ide kapcsolódó témáját: http://riga.hu/forum/klubbal_kapcsolatos_temak/87/

üdv:

poteka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.