Bencsik Jani klubtársunk alig néhány hete,  szeptemberben járt Lettország fővárosában, Rigában. Mit csinál ilyenkor egy  jó Rigás, na mit ??????   Természetesen múzeumot látogat a rigai motor (“közlekedési”) múzeumot! Következzen most az Ő beszámolója:

“Szeptember elején voltam várost nézni. Mondjuk a város kiválasztásánál szerepet játszott az érintettség. Szép volt, kicsi óvároskája van. Hasonlít Budapesthez, csak ellentétes irányba folyik a folyó a közepén.

Voltam a tengerparton is, lehetett még fürdeni, nem volt hideg. A közlekedési morál félúton van Európa és Oroszország között. Vannak ott is látványosan bunkó terepjárósok, de nem mind az.
Összességében viszont magasabb a bunkósági szint. Pl. a “BKV” buszt nem engedik ki a megállóból, csak akkor nagy nehezen, ha erőszakosan tolja ki az elejét. A tömegközlekedés jó, annyira sokféle busz megy minden fele, hogy nem igazodtam ki még tömegközlekedéses térképpel sem. Az árak azonosak, mint itthon.  Az egykori RIGA gyár címét egy ottani motorboltból tudtam meg. Most üres, nincs benne semmi.

Egyébként mint kirándulási célpont, a várost csak ajánlani tudom! Van olcsó repjegy, szállás is kifizethető.  Három napom (repjegy, szállás, ferihegyi parkolás, tömegközlekedés) 45eFt körül volt.
Ja, és nem láttam az utakon egy Riga motort sem. Azt írták a múzeumban, hogy hazai piacra Simson és még inkább Java blokkokat szereltek a Rigákba, de Ővék még a Latvia mikrobusz / kisteher is, ezért is bukkan fel egy-egy képen. Voltak biztató koncepcióautók a múzeumban, de nem lett sorozatgyártás. Ők is megszállásnak tartják a Szovjet tagságot, büszkék a kivívott függetlenségükre.”

Üdv

Lyani

 

Amennyiben még bővebben olvasnál a témáról itt a weblapunkon, most megteheted!

Lassan, jó tíz éve volt hogy Ragó István barátunkat egy ideig munkája szintén Riga városához kötötte és Ő eléggé alaposan  körül is járta  a sztorit.  Úgy mint Riga gyár és úgy mint rigai Múzeum is, 5 különböző képgaléria és beszámoló is megjelent akkoriban weblapunkon a témában az alábbi linken: Látogatás a Rigai Motormúzeumban

 

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.