Ebben a rövid cikkben a Rigákon alkalmazott első és második típusú vázmatrica alkalmazását tekintem át, hiteles képek segítségével.

1975-1976:

matrica1

Az első vázmatricák alkalmazása az R12-n nagyjából egy időre tehető a festett hátsó-telóporvédő megjelenésével 1975-ben. Majdnem 100%-osan kijelenthető, hogy ha a porvédő festett akkor kell a vázra a Riga 12 matrica.

matrica2

Festetlen telóporvédő és nyoma sincs a matricának. ( saját motor )

Festett telóporvédő és matrica

1976-1978:

matrica6

A Riga 12 matricát felváltotta 1976-ban a fényes fólián Sarkana Zvaigzne ( Vörös Csillag ) felirat, a váltás a háromcsíkos sárvédővel rendelkező piros- fehér motorok gyártása alatt következett be. Ilyen motor van egyik és másik matricával is.

matrica7

Riga 12 matrica

matrica8

Sarkana Zvaigzne matrica ( Bacsi motorja )

Ilyen piros-fehér motorokon, ha nem maradt a vázmatricából még részlet sem és ha a korábbi tulajdonosok sem tudják megmondani melyik matrica volt rajta, akkor csak tippelni lehet. Többségében az S.Z. matrica szerepel ezeken motorokon. Mivel ez a piros-fehér szín a sárvédőcsíkozások kezdetére tehető, megállapítható olyasmi, hogy ha csíkozott a sárvédő, akkor legtöbbször az S.Z. matrica kell.

További 3 csíkos sárvédőjű motorok S.Z. matricával :

Nemigazán látszik, de 3 csíkosak a sárvédők. ( saját motor )

Mivel a 3 csíkos sárvédők után követeztek a kétcsíkosok, értelemszerűen a kétcsíkosokra már kétségtelenül az S.Z. matricát ragasztották fel. Innentől fogva 1976-ban, 1977-ben végig és 1978 elején egy darabig minden motor megkapta az S.Z. matricát az alu Riga tábla megjelenéséig.

Bármilyen kiegészítést szívesen fogadok, különösen érdekelne minden matricával rendelkező motorról és annak nyaktáblájáról kép, lehetőleg váz és motorszámmal együtt.

Kun P.

Hiányzó matrica esetén

Riga 12 matrica rendelhető Tomacsek Tomitól 500Ft / pár áron – tomacsektomi@gmail.com

Sarkana Zvaigzne martica rendelhető tőlem 720Ft/pár áron – rigamoped@freemail.hu

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.