Hali!

Sanyi vagyok Felgyöröl (Csongrád megye).
A motor már 2 éve készen van de most jutottam el odáig hogy esetleg közöljek pár képet.

-A motort Apa vette Csongrádon 1977 január 31-én 3200Ft-ért. Sokat használta de legalább 20 évet ált utánna.
Egyik délután mondtam neki hogy hozza már haza (mamánál volt a szinbe Csongrádon).
Másnap haza hozta és mikor haza értem a sulibol ott volt az udvarba. Hát nekem se kellett több egyböl felültem rá és megprobáltam tekerni.
Felet nem fordult a fötengely a motor felbögött. Magam sem értettem hogy hogy lehet egy 20 évet ált motortol amiröl még a benzin csövet is lerágta a kutya ilyen hogy egyböl elinduljon. Egyébként tiz percig rázott a hideg ugy megijedtem na ekkor mégcsak 14 voltam.
Mikor Apa hazaért rögtön rákérdeztem mondom hogy indulhatott el a 20 éve porszáraz motor?
Hát ugy hogy mikor hazahozta kitekerte a gyetyát és jol befujta csavar lazitoval majd kézzel vissza tekerte és rádugta a pipát. Szoval csavarlazitoval pöfögött egy 2-3 másodpercig vagyi orditott.

-Az utolso csavarig szétszedtem majd megkezdödött a felujitás
A motort még a 80as években apáék ujitották fel eredeti alkatrészekkel de azt is ujra csapágyaztam.
A festésen az ülésen és a kerék centirozáson kivül mindent én csináltam.
A küllök babetta küllök amit át kellett alakitani. Vissza Kellett kalapálni egyenesre a végét mert a babettáé hajlitott végü volt még a rigáé egyenes. Utánna el kellett vágni belöle mert hosszu volt majd a menetet kellet fentebb vágni annyival amenyit elvágtam belöle. Hát ezt el tudjátok képzelni 72db küllövel eltartott egy darabig. A lánc is babettáé abbol is venni kellett ki. A külsö és belsö gumik,markolatok simsoné.

Egyéb alkatrészeket amelyek a motoron töröttek koptak voltak veterén börzéken és házaknál vettem meg: lánckerekek lengéscsillapito elsö kerékagy fékdob stb. A legaprobb alkatrészig mindent át csisoltam gitteltem a blokkot tükörre poliroztam ami már anyira nem láccik de tényleg szép volt. Felraktam egy gyujtás kapcsolot is hogy azétr mégse lehessen már akárhol és akármikor elinditani.
A kromozott talkatrészek nagyon rozsdásak voltak ezért azokat inkább citromra fujta Apa.
Két év alatt két trafo ment tönkre és nem tudom hogy miért. A hátso lámpába még mindig nem sikerült 6v 5w-os izzot szereznem. És melegen olyan jellegü problémám van hogy szaggatva jár meg nagyon nehezen indul el hidegen meg egyböl. Hirtelen enyit irtam akinek kérdése van bármibe segitek a felujitás során (nagygyorgy88@freemail.hu). Bizok benne mielöbb megtudom nézni a képeket a galériába elöre is köszi.

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.