Lassan motoros barátom a visszaszámlálás véget ér -és itt a tavasz !

A jó motoros ilyenkor megérzi azt a bizsergést , aminél csak az elégett keverék és a motor egészének a tavasz illatával elvegyült szaga jelenti a legnagyobb kéjt ! Itt az idõ lerántani a géprõl a porfogó leplet , és lázas munkába kezdeni.
A korrózióvédõ anyagokkal / szakszerû téli tárolási feltétele… / vékonyan leápolt váz , króm és gumialkatrészek puha ronggyal való tisztára suvickolása , fanatikusoknál tisztára simogatása esetleg bõ samponos vízzel való közös fürdetgetés , pancsikolás után , jöhet némi kis buherálás is . Mikor így letörölgetve , szárazra nyalogatva elötted áll a büszke paripa , lehet mazsolázni a tennivalókat . Elsõként vedd ki a gyertyát / 175-ös hõérték / tisztítást követõen pedig igazítsd 0,4-0,6-ra a hézagot . Ha mégis lesgyanusnak találod eme kis alkatrészt , csérld ki egy újra . Ezután férkõzz a megszakító közelébe , ellenõrizd a megszakítóhézagot / általába 0,4 mm / , ellenõrizd a kalapács és üllõ állapotát is nincs-e beégve . Ha szükséges állítsd be a gyújtásodat is. Szükség esetén használd a gépkönyvet , itt megtudhatod a kellõ adatokat is .
Ezután figyelmed a karbi felé siklik , a légszûrõ lehet hogy légszomjtól szenved , megtisztulásról áhítozik .Kapd szét eme remek kis szerkezetet / karburátor / és ha kell módosíts az úszószinten és pucolj fuvókát . A vezérlés közvetítõi , a jó öreg bowdenek ezért ne feledkezz meg róluk se ! Némi kis olajozást tartós élettartammal hálálják meg . Pumpával felszerelkezve ellenõrizd a gumik nyomását / ez Rigánál : elöl -1,2 bar , hátul -2,0 bar / kell hogy legyen .
Végezetül ellenõrizd az olaj mennyiségét , nem árt ha van némi benzin a tankban. A jó rigásnak teli van, mert így télen óvja a tank belsejét a korróziotól …. és egy végsõ jótanács – a láncot kend át lánczsírral , nézd meg a feszességét , legalább az ne legyen laza mint a rigalánc……

KIPE 2007.09

/Surányi Péter írása alapján /

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.