Vasárnap reggel 9 környékén felmálházva, beöltözve útra készen állt a csapat. A böszörményi legények elbúcsúztatják oket, és persze motorokkal elkísérik az utazókat a Hajdúböszörmény határát jelzo tábláig.

Délelott tízkor indulunk el, az ido remek, a három tirisztoros gép új kuplunggal falja a kilométereket, Bíró Laci Nagyezsdája és az én Riga 3-asom pedig változatlan kedvvel tör elore. Az állomások ugyanazok mint idefelé, az ároktoi komp régi ismeros, ezúttal csak mi vagyunk rajta. Tiszacsegén megállunk a termálfürdonél, maros felméri a terepet és minket sem választ el sok attól, hogy normális emberek mintájára inkább fürdozéssel töltsük a napot. Ehelyett visszaülünk elavult, boltba járásra kitalált, nagyvonalú gyártási precizitással megalkotott, állítólag megbízhatatlan gépeinkre és továbbhaladunk. Elbúcsúzunk Bíró Lacitól és titokban irigykedünk a rá váró 45 km miatt, míg mi még 100 km fölött kell, hogy megtegyünk.

Elképeszto tempót megyünk, boven megvan a 40-es utazó és a megállásokkal 30-as átlag óránként. Gyöngyösnél muszaki hiba lép fel, Tuti úr szimmeringje nem bírja a gyurodést, azonnal eloremenekül a legközelebbi, toalettel felszerelt benzinkút irányába, mivel nem a motorján, hanem saját hátsóján lépett fel az üzemzavar. Majd megebédelünk a Lidlnél, egy R3, Tuti úr Minije, maros 16-osa és Tibi 22-ese pihen az árnyékban, mikor elhangzik egy emblematikus mondat egy, az áruházból kilépo apuka szájából:
-Nahát, Komár (R3), Verhó (R16) és mini Romet (Mini Riga)! – s gyermeke szájtátva figyeli aput, aki mindent tud…

Megállunk még Aszódon, ahol Tibi búcsúzik, majd legközelebb Cinkotán, ahol az utolsó fotó készül, s hárman háromfelé hagyjuk el a keresztezodést. Hazafelé magamban nevetek az engem türelmetlenül elozgeto autósokon, kiknek fogalma sincs, honnan indultam el reggel. 580 km után utoljára nyomom le a dekompresszort és zárom el végleg a benzincsapot. Nemsokára minden Rigás túratárs hazatér minden gond nélkül. A hétvége egyetlen kérdést vet csak fel. Ha erre is képesek vagyunk, mi az, ami Rigával lehetetlen?

Poteka

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.