Fehérvári különítményünk oszlopos tagjai Somlai Józsi és Legendi Jani barátunk. Most Józsi beszámolóját olvashatjátok egy közös munkával talpra állított Riga 16-os Történetéről.

1997 ben lett leállítva János gyerekkori motorja egy Riga 12es, húsz év pihenés után újra talpra áll és hadba fogható,tavaly december közepén kezdődött a felújítás,mindig apránként haladva előre és most lett kész a csodás masina.  Amikor elő szedtük ilyen volt:

5800 km van benne ami szerintem nem számít soknak,a blokk nem volt még széthúzva eredeti csapágy-szimmering,a hátsó lámpán kívül szintén minden eredeti.A felújítás egy teljes szétszedéssel vette kezdetét amit szó szerint kell érteni atomjaira lett bontva,kivéve a blokk.
A festés kb 80 %- ban az eredeti a tankon és a vázon lett javítva,minden le tisztítva,felpolírozva,pasztázva,az igényesség jegyében,a tankban vastag rozsda réteg volt el lett távolítva,kapott eredeti hátsó lámpát és az ülés huzat is ki lett javítva. A blokkot olyan széppé varázsolta Jani,hogy nem győztem ámulni.
A munkálatok végén kapott a blokk friss olajat,és a tankba benzin izgalommal vártam az első indítást,nem úgy ment mint amikor csak csettint egyet az ember és kész,bár beindult,de akkor nem volt még tökéletes, gyújtás állítás-karbiban fúvóka csere-és benzinszint állítás mert túlfolyot-ezek után már fel dübörögve vittem is ki egy kőrre. ?
 videó a gépről a YouTube-ról:
ilyen lett a végkifejlet,én személy szerint segédkéz voltam a munka érdemét Jani vitte, és ezúton köszönném meg neki én is, hogy újra élhettem gyerekkori élményeimet a teszt kör alkalmával mivel nekem is volt R12-es motorom anno.
Üdvözlettel:
Somlai József
Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.