12191498_1518882911767109_268589314604012839_n“Az Istvántelki Főműhely egykor az egyik legfontosabb vasúti járműjavító műhely volt Magyarországon. A főműhely Istvántelken, Budapest IV. kerületének egy városrészében található, előbbinek nagyjából a felét foglalja el. Az egykor volt dicsőséget ma már csak elképzelni lehet, a csarnokok nagy részét lebontották; amit nem, ott a gaz burjánzik. A vasutas érából már csupán a motorkocsi szín és a gőzösműhely maradt”    – írj a wikipedia, tisztán, szárazon, tárgyszerűen.
…..és milyen valójában?
Ez egy elvarázsolt hely, aki be van oltva gépek, vasutak és úgy ahogy van,  technikai hókuszpókuszok ellen, itt még az is elveszett és velejéig fog fertőződni  🙂  Itt minden vasból van, itt még a legkisebb dolog is több mázsás, mindennek olaj és gépzsír szaga van….ja igen, és (szinte)  mindent belep a rozsda és a pusztulás lehelete   (…)

 Kánya (AVB) Zoli szervezésében ismét egy remek Szovjet Járműves kiránduláson vagyunk túl és mint már oly’ sokszor, ismét fenomenális volt a helyszínválasztás! Nézzük sorban a nap eseményeit.  Kedves olvasó, készülj fel  most egy extra-nagy képgaléria következik és igen, dögivel lesz benne vonat és gőzmozdony 🙂

Megérkeztünk a találkozási pontra, majd bementünk a Főműhely területére ahol már  ott parkolt a többi Szovjet-járműves a kijelölt placcon. Igazán büszkék lehetünk magunkra,  – a találkozó összes kismotorját mi vittük ki,  13 kismotorral + 2 autóval voltunk  jelen.

Gyorsan körbeszaladtuk és meglestük a többiek járműveit, felvettük a kötelező láthatósági mellényünket (mint valami kukás tömegmegmozdulás 🙂 )  csatlakoztunk a többiekhez (a teljes összejövetel 130 főt és 70 járművet mondhatott magáénak !!!)  majd belevetettük magunkat a látnivalók sűrűjébe.

Már az első programpont elérése közben is akadt bőven látnivaló a hatalmas területen, itt már gyanítottuk nem mindennapi látvány vár ránk a nap folyamán.  Az viszont feltűnt, rengeteg minden pusztul, omladozik, legyen szó épületről vagy vasúti járműről 🙁

 

Elsőként a modern, napi használatos vonatok három típusával és a vonatmosóval ismerkedtünk meg. Mindent kipróbálhattunk, mindenhova be(fel)ülhettünk és minden kérdésünkre csípőből és rutinosan válaszoltak az idegenvezetőink….de mi alig vártuk hogy ezeket a kötelező köröket letudva bejuthassunk oda amiről mindenki beszélt, aminek a képeivel tele van az internet, – a “halott” gőzösök birodalmába….

Az omladozó, gyakorlatilag életveszélyes csarnokban évtizedes mozdulatlanságban pusztuló gőzmozdonyok és vasúti kocsik látványától mindenkinek földbe gyökeredzett a lába. Az épület egykor a Nyugati pályaudvar stílusában és építészeti megoldásaival pompázott, ma mindenhol omlott a vakolat, a tetőről potyogtak ki a komplett üvegtáblák és hatalmas bokrok-cserjék törtek maguknak utat a földön a sínek közt, mondanom sem kell, itt töltöttük a legtöbb időt (…) és mindenki aki oda belépett (beosont) olyan csendben és megilletődve  járt a tonnányi rozsdahalmok közt, mint valami elit képgalériába, csilliókat érő festmények közt …hihetetlen hangulata volt és  semmihez sem hasonlítható látványt nyújtott ez.

A vizuális sokkot kiheverve visszatértünk a parkolóban hagyott járműveink közelében található nagyjavító műhelyhez ahol a főszervezők jó szokásukhoz híven ebéddel vártak minket, Most nem volt főtt kaja hanem “csak” zsírosdeszka és forró tea, de ez milyen jól esett!!!!!   Már a kajálás közben is feltűnt, ez a másik nagy durranás látványosság szempontjából, nézzünk körül ebben a csarnokban is!

Ebben a műhelyben álltak a felújításra váró és felújítás alatt álló mozdonyok és egyéb  járművek, mondanom sem kell volt itt is bőven látnivaló.  Kicsit talán nehezen fotózható a gyenge fényviszonyok miatt, viszont ott sétálni azok a járművek közt nagyon látványos és érdekes volt. Remek  programnak lehettünk résztvevői és csodaszép napsütéses időnk volt, örültünk hogy ott lehettünk !

Bónuszkép : Na, ez az ami nem most készült. Nagyon hangulatos meg minden, van rajta bazinagy mozdony, kicsi Riga, régi vasúti kocsik meg minden, – de ezek képek  két klubtársunk  korábbi   “partizánakciója” volt.  Most ezen a rendezvényen sajnos nem engedtek be járműveket fényképezkedni  🙁

A végére egy kis “arcképcsarnok”. Talán egy kicsit átadja az ott töltött nap hangulatát is. Ennyi sárga mellényes fazont még úgysem láttál egy helyen, ennyi képen  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.